2009. december 17.
Jótékonysági aukció: felajánlott alkotások
A Dunaújvárosi Hírlap jótékonysági aukciójára felajánlott alkotások leírása, képgalériája.

A DH jótékonysági aukciójára felajánlott alkotások galériája >>>

Páhi-Fekete Noémi fiatal helyi művész, fotóiról több helyütt is írták már, hogy némiképpen a szüreallitás világát jelenítik meg, olykor a neobarokk kifejezés is megjelenik, mint kategória, egyfajta jellemző. Noémi különös világában alkotó társ Páhi Péter, aki viszont egy grafikát ajánlott fel árverésünkre.

De térjünk vissza a három gráciához: Kiss Anna szintén a fiatal művészek táborába tartozik. A pécsi középiskolai évek után a képzőművészeti egyetem hallgatója lett. Munkái nőiesen lágyak, finomak: az aukción egy csipkeszerűen finom festményt vásárolhat tőle a legtöbbet ajánló szerencsés licitáló.

Véleményünk szerint a már említett két alkotás is kiváló karácsonyi ajándék lehet. Wisloczki Helga két kerámiája is ilyen: ünnepek táján vitathatatlanul stílszerű. Apró, törékeny kis ékszertartó kerámiái díszévé válhatnak bámilyen női budoárnak. Az már bizonyos, hogy e sorok írója is kiszemelte az egyik, mesekék darabot - licitre fel!

Keserue Zsolt Nagyolvasztó című dokumentumfilmje Dunaújváros kulturális történelmét fogja át, egészen az ötvenes évek elejétől. A tavaly decemberben megjelent dvd-t lapunkban is szemléztük, ebből idézünk most: Fa egy nem sok, annyi sincs. Épül a csináltváros, vele együtt születik az új ember, szegényes szóviccel élve az újvárosi ember. Aki előbb-utóbb vágyik majd valami szabadidős tevékenységre, esetleg nagybetűs kultúrára is. Érkeznek hát gyanakvó tekintetektől kísért fiatal értelmiségiek, sokadik esélyt kapó alkotók és megindul valami nagyon speciális erjedési folyamat, melynek eredményeként ma beballaghatunk a KMI-be, a Bartók Kamaraszínházba, vagy a Duna-parti szoborparkba. Keserue Zsolt filmje negyven esztendő küzdelmes fejlődését mutatja be, a kudarcokkal, sikerekkel és mellékvágányokkal. Szinte mindenki megszólal a mozi 53 perce alatt, akinek köze lehetett, hozzá hogy pezsgő kulturális élet alakuljon ki a leginkább csak a kémények városaként emlegetett, nagyméretűre dagasztott munkásszállóból. És szinte senki nem szólal meg benne, hiszen kötelezőnek gondolt alkotók, köztiszteletben álló kultúracsinálók maradtak ki/le a listáról. A dokumentumfilm alcímében szerepel: fejezetek Dunaújváros kulturális életének fejlődéstörténetéből.

Kelemen Marián Éva neve sem ismeretlen a helyi művészetkedvelők, -ismerők körében. A Lorántffy iskola tanárának képeit már több ízben is láthatta a közönség. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában, az Intercisa Múzeumban, valamint bázisiskolájában is találkozhattunk már csendéleteivel, vagy pedigf baba-, kisgyermek- és fiatalember-ábrázolásaival. A Segíts az Angyalnak jótékonysági est aukciójára egy napraforgós csendéletet ajánlott fel Kelemen Marián Éva. A csendéletek egyébként is kedvenc témái közé tartoznak az alkotónak. A virágzó rét, a sárgálló, aranyló napraforgók, olykor a vörös gazdag árnyalatai, máshol a kék, rózsaszínnel - sajátos világot tükröznek a formák, a színek.

A festményre, és a dvd-re is licitálni lehet tehát az aukción. A Segíts az angyalnak rendezvény házigazdája Bakonyi Ferenc, a helyszín - ahogy már többször is olvashatták - az Art Café. A jótékonysági est december 21-én, vagyis jövő héten hétfőn este hat órától kezdődik, az árverésre - amit Szoboszlai János, az aukció előkészítésében is partner Kortárs Művészeti Intézet művészeti igazgatója vezet - este hét órától kerül sor.

Az est bevételéből a hajléktalanok karácsonya lesz szebb, ünnepibb.

DH


lbimage