2010. január 5.
KMI: lecsengetés
Rendhagyó záróakkordja lesz a Kortárs Művészeti Intézetben látható Remix 1. című kiállításnak: a tárlat "zárónapján", vagyis pénteken a debreceni MODEM igazgatója tart előadást. A DO adósságot törleszt és kedvet csinál.

Leletmentő jelleggel

   Aktualitások és távlatok – e két fogalom metszéspontjába kerülhet a Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállítás zárónapján, azaz január 8-án, pénteken délután rendezendő esemény, amelyen Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója tart előadást.
   
    Visszanéző
   
    A KMI új kiállításának anyagát – amint erről beharangozó írásunk böngészői is olvashattak anno – az intézményt működtető Modern Művészetért Közalapítvány gyűjteményéből válogatta Szoboszlai János műtörténész, az intézet művészeti igazgatója. A szakmai vezető korábban a tárlattal kapcsolatos koncepcióját is vázolta hasábjainkon: mint megfogalmazta, a a Remix 1. a kevert funkciójú intézmény misszióinak sokszínűségére, a muzeológiai feldolgozatlanság és publikálatlanság tényére, ezáltal a gyűjteményben szereplő alkotások szellemi/művészettörténeti értékének relativitására kíván reagálni.
    Hasonló szellemben méltatta a válogatás anyagát Bódi Kinga művészettörténész a kiállítás december első felében rendezett megnyitóján. Mint a fiatal szakember kiemelte, a kiállításban jelenik meg "egy műtárgycsoport, mely tagadhatatlanul gyűjteménnyé formálódott, egy múzeumalapítási vágy kifejeződése, mely visszavonhatatlanul megfogalmazódott, a művészettörténeti, valamint a muzeológiai feldolgozás és interpretálás igényének a felmerülése, mely a művek láttán elkerülhetetlennek tűnik, s – nem utolsósorban – a múlttal való szembesülés kérdése, mely mindezeket egységes keretbe foglalja".
    (Honlapunk régi adósságot törleszt azzal, hogy – éppen a kiállítás tényén túlmutató tanulságai miatt – közölje a megnyitó szövegének szerkesztett változatát; lásd idevágó alkalmi mellékletünket.)
   
    Összefüggések és rendszerek
   
    Amint arról már korábban beszámoltunk, a mostani kiállítás nagyrészt a ’90-es években készült alkotásokat mutat be – a kiválasztott/bemutatott művek Szoboszlai János szavait idézve "még hordozzák az elmúlt évtizedek művészetének jegyeit, s több szempontból a ’70-es és ’80-as évek művészetének leszármazottai. 

Az ismeretlen látogató (Fotók: DO-archív)

   Még nem viselik a nemzetközi művészeti szcénából megismert műalkotások formáit, a szerző még nem úgy jelenik meg, mint e szcéna aktív résztvevője vagy akár ismerője. Még nem dominál a digitális technológia és telekommunikáció, hiszen abban az évtizedben az ahhoz való hozzáférés szintje messze alatta volt a mainak."
    A múlt és a jelen már említett találkozási pontjaként kerül sor a "záróakkord" eseményére is: Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója az általa irányított intézmény működéséről és misszióiról tart – várhatóan szintén nem tanulságok nélküli – előadást az intézetben. A MODEM – Debreceni kapcsolódás a művészethez című beszámoló , valamint az azt követő beszélgetés a szervezők tervei szerint érinti az önkormányzatiság és a kultúra, a közpénzek és kortárs művészet, valamint a közszféra és privát szektor területeit, összefüggéseit is. Emellett az előadás szervezői remélik, a kötetlen beszélgetés során sor kerülhet aktuális kultúrpolitikai témák megvitatására is.
    Minden külön értesítés helyett: az eseményre pénteken délután öt órától várják az érdeklődőket a KMI-ben. Az előadás ingyenes és nyilvános.

Ny. Öcaline


lbimage